Velkakierre poikki – 6 vinkkiä, jotka voivat olla avuksi velkakierteen katkaisemisessa

Velkakierre syntyy, kun uutta jossakin muodossa olevaa lainaa otetaan vanhan maksamiseksi. Lisäksi osana velkakierrettä voi olla se, että otetaan esimerkiksi osamaksuja. Vaikka niin ei välttämättä helposti ajattelisikaan, niin osamaksutkin ovat siis velkaa. Riippumatta siitä, mikä omaan velkakierteeseen on johtanut, niin on se hyvä saada nopeasti poikki. Alla kuusi neuvoa, jotka voivat olla hyödyllisiä tuossa.

1. Lopeta uusien luottojen ottaminen heti

Tämä on ylivoimaisesti tärkein neuvo siinä, että velkakierre ei pääse aivan liian pahaksi. Eli, heti kun huomaa, että alkaa olemaan vaikeuksissa velkojen kanssa, niin on syytä pysähtyä. Ei siis kannata ajatella esimerkiksi, että “kyllähän mä vielä tän yhden lainan voin ottaa” – todennäköisesti se ei jää siihen.

2. Listaa KAIKKI velat maksuehtoineen

Eli ota vaikkapa ihan perinteistä ruutupaperia ja kynä, ja listaa joka ainoa eri muodossa oleva velka paperille. Oli kyseessä sitten vaikkapa pikavippi, luottokorttivelka, tuen takaisin perintä tai osamaksu. Kaikkien velkojen listaaminen voi tehdä kipeää, mutta velkojen kanssa parempi ottaa kärsimys vastaan mahdollisimman nopeasti.

3. Pyydä maksuaikaa, jos sille on tarvetta

Velkojat voivat olla varsin avoimia erilaisia maksujärjestelyille, jos heihin ottaa avoimesti yhteyttä. Eli siis vaikkapa laittaa sähköpostia, jossa toteaa, että on tällä hetkellä vaikeuksia maksaa seuraavaa erää, joten voisiko sille saada maksuaikaa. Tuo maksuajan pyytäminen saattaa ehkä jostakin tuntua hieman nololta, mutta se on paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi ottaa lisävelkaa, jolla hoitaa lyhennyksen.

4. Selvitä, saatko maksettua velat ilman järjestelylainaa

Ideaalitilanne on tietysti se, että velkakierteen saa katkaistua ja velat maksettua pois esimerkiksi tekemällä töitä ja/tai myymällä tarpeetonta omaisuutta. Tuo vaan valitettavasti ei aina ole mahdollista. Noissa tapauksissa voi olla syytä harkita järjestelylainaa.

Järjestelylaina on isompi luotto, jolla maksetaan vanhat velat pois. Järjestelylainan mahdollisia etuja ovat monia velkoja halvempi korko ja pidempi laina-aika. Nuo voivat tietysti auttaa velkakierteen katki saamisessa. Tämän sivun lopussa on esillä paikkoja, joista voi olla fiksua etsiä mahdollista järjestelylainaa.

5. Kysy tarvittaessa ammattilaisilta apua

Velkaongelmat eivät ole Suomessa harvinaisia, ja esimerkiksi Takuusäätiöön tai Talous- ja velkaneuvontaan voi olla fiksua ottaa yhteyttä, jos tuntuu, ettei itse tiedä, miten velkakierre kannattaa katkaista.

6. Jos mahdollista, niin puutu velkakierteen syihin

Velkakierteeseen voi olla todella monta eri syytä, mutta jos oma syy on sellainen, että sen voi korjata ja noin välttää uuden velkakierteen, niin on noin tietysti hyvä toimia.

Paikkoja, joista voi etsiä järjestelylainaa

Alta löytyviä palveluita yhdistää se, että ne kilpailuttavat lainahakemuksen. Tuo voi auttaa erityisen edullisen koron järjestelylainan löytämisessä. Lainatarjousten etsiminen näiden palveluiden kautta ei velvoita lainan ottamiseen. Suosittelemme tarkkaa harkintaa ja vertailua ennen mahdollista järjestelylainan ottamista.

Hyvä muistaa, jos katkaisee velkakierteen järjestelylainalla: Erityisesti mikäli velkakierre on isolta osin seurausta erinäisistä netin kautta nostetuista lainoista, niin voi järjestelylainan käyttämiseen liittyä vähintäänkin pienehkö riski. Tuo on se, että päätyy nostamaan itselle uudelleen juuri pois maksettuja lainoja, jolloin kohta saattaa olla hoidettavana sekä järjestelylaina että vanhat velat, ja tilanne velkojen kanssa aiempaakin huonompi.

Eritoten tuo edellä kuvattu riski koskee tietenkin joustoluottoja, sillä niiden kohdalla ei yleensä tarvitse tehdä lainan saamista varten varsinaista uutta lainahakemusta, vaan riittää, että aiemmin avatulla joustoluotolla on vapaata nostorajaa. Kannattaa siis harkita joustoluottotilien sulkemista samalla, kun maksaa niiltä olleet velat pois.